Accessibility Tools

Δωρεάν Προγράμματα

Παρουσιάζουμε δημοφιλή δωρεάν προγράμματα και συνδέσμους για να τα αποκτήσετε. Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση έναντι άλλων εμπορικών εφαρμογών.

 

Jitsi, μια ανοικτού κώδικα πλατφόρμα για video conferencing

Ένα online δωρεάν εργαλείο για  video conferencing με ένα ή περισσότερα άτομα (μέχρι 200) με απλό τρόπο, χωρίς να πληρώσετε τίποτε, και χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσει τίποτε στο PC σας.

Το web περιβάλλον του Meet είναι απλό και εύχρηστο. 

Παρόμοιο, ακόμα πιο απλό όμως λόγω της οθόνης, είναι το περιβάλλον του Meet στα κινητά

Περισσότερα στο Linux Insider & youtube

Jamovi, ένα ανοικτού κώδικα πρόγραμμα για ανάλυση και εκτέλεση στατιστικών δοκιμών

Είναι μια γραφική διεπαφή χρήστη για τη γλώσσα προγραμματισμού R. Χρησιμοποιείται στη στατιστική έρευνα, ειδικά ως εργαλείο για την ANOVA (ανάλυση διακύμανσης) και για την κατανόηση των στατιστικών συμπερασμάτων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για γραμμική παλινδρόμηση, μικτά μοντέλα και μοντέλα Bayes. Συνιστάται να είναι τα δεδομένα σε μορφή .csv κατά τη μεταφόρτωση στο Jamovi. Βίντεο οδηγίες στα ελληνικά, από τον Επίκουρο Καθηγητή Λεονίδα Ζαμπετάκη, στο πλαίσιο του μαθήματος "Στατιστική 2", για τους φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Explore distance learning resources for schools affected by COVID-19
5 Δωρεάν πλατφόρμες για διαδικτυακή διδασκαλία

Σουίτες Γραφείου

OpenOffice  Η σουίτα OpenOffice περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου (Writer), λογιστικό φύλλο (Calc), δημιουργό παρουσιάσεων (Ιmpress), πρόγραμμα σχεδίασης (Draw), διαχείριση βάσεων δεδομένων (Base) και μαθηματικών τύπων (Math). Download , Οδηγίες Εγκαταστασης και  Οδηγός χρήσης του OpenOffice.org

LibreOffice Η σουίτα LibreOffice αποτελείται από προγράμματα για επεξεργασία κειμένου (Writer), δημιουργία και επεξεργασία υπολογιστικών φύλλων (Calc), προβολές διαφανειών (Impress), διαγραμμάτων και σχεδίων (Draw), εργασία με βάσεις δεδομένων (Base) και σύνθεση μαθηματικών τύπων (Math). Το πακέτο εφαρμογών γραφείου του LibreOffice είναι εύχρηστο όσο και το OpenOffice και αρκετά πιο "ελαφρύ". Download ,  Οδηγίες Εγκατάστασης και Οδηγίες Χρήσης.

Οι 10 καλύτερες δωρεάν σουίτες γραφείου για τα Windows

Browsers

Mozilla Firefox : Είναι ένας ελεύθερος και ανοικτού κώδικα φυλλομετρητής. Διαθέτει φρέσκια, νέα σχεδίαση, με αναβαθμισμένη ασφάλεια και καλή ταχύτητα. 

Google Chrome : Είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα περιήγησης που συνδυάζει τη λιτή σχεδίαση με την εξελιγμένη τεχνολογία για πιο εύκολη, γρήγορη και ασφαλή χρήση του διαδικτύου. 

Opera Web browser : Νορβηγικός browser βρίσκεται ήδη σε μεγάλη ανάπτυξη. Απόλυτη προστασία προσωπικών δεδομένων.

Apple Safari : Από την apple για windows , ένα προηγμένο πρόγραμμα περιήγησης. 

Υπηρεσίες online αποθήκευσης 

dropbox:  Μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία και φακέλους σε servers στο internet και αν επιθυμείτε να τα μοιράσετε με άλλους χρήστες.

Είναι μια υπηρεσία απλή στην χρήση της και  υποστηρίζει συγχρονισμό μεταξύ τον αρχείων και φακέλων που έχετε στον υπολογιστή σας.

Εφαρμογές VOIP

Skype : μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή  μέσω της οποίας προσφέρεται η δυνατότητα τηλεφωνίας μέσω Internet (Voice Over IP), παρακάμπτοντας τις κλασσικές γραμμές και χρεώσεις του ΟΤΕ.

Yποστηρίζει  άμεσα μηνύματα, οι φωνητικές κλήσεις και οι βιντεοκλήσεις, ακόμα και ομιλία με πολλά άτομα μαζί.  

Χρειάζεστε : ακουστικά, μικρόφωνο και  (προαιρετικά) κάμερα (βίντεο κλήση). (ενσωματωμένα στους περισσότερους υπολογιστές κυρίως laptop)

Free Antivirus

Avast Free Antivirus : ικανό να εντοπίζει τους περισσότερους ιούς, worms και trojans. Με μόνιμο σύστημα ενημέρωσης. 

Microsoft Security Essentials : προστασία σε πραγματικό χρόνο, αποτρέποντας το κακόβουλο λογισμικό. Εγκαθίσταται εύκολα και διατηρείται πάντα ενημερωμένο. 

AVG Antivirus Free : εντοπίζει και διαγράφει όλων των ειδών τις ηλεκτρονικές απειλές, τους ιούς και τα spyware. Με μόνιμο σύστημα ενημέρωσης. 

Avira Free Antivirus : γρήγορο, ικανό, αξιόπιστο , καταναλώνει ελάχιστους πόρους και ενημερώνεται αυτόματα.

Συντήρηση και καθαρισμός

CCleaner : εργαλείο καθαρισμού για όλους τους υπολογιστές. Αφαιρεί τα περιττά κατάλοιπα και τα άχρηστα ίχνη των εφαρμογών. Καθαρίζει τα προγράμματα περιήγησης, τις εγγραφές στο μητρώο που δεν χρειάζονται πια ή είναι κενές.

Εφαρμογή Απομακρυσμένου Έλεγχου Υπολογιστή

TeamViewer : Mε το TeamViewer ο απομακρυσμένος έλεγχος υπολογιστή (remote desktop) μπορεί να γίνει ακόμα και από άτομα με μηδενικές τεχνικές γνώσεις. Είναι εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση, με υψηλό επίπεδο ασφαλείας, και δωρεάν για μη επαγγελματική χρήση. Εγχειρίδια χρήστη  Εκτελέσιμο για Windows.

 

Το ChatGPT απάντησε, τα 10 καλύτερα δωρεάν προγράμματα:

  1. browser - Google Chrome
  2. αναπαραγωγή πολυμέσων - VLC Media Player 
  3. σουίτα γραφείου - LibreOffice
  4. επεξεργασία εικόνας - GIMP
  5. μετατροπέας βίντεο - Handbrake 
  6. συμπιεστής αρχείων - 7-Zip 
  7. επεξεργασία ήχου - Audacity 
  8. καθαρισμός υπολογιστή - CCleaner , CCleaner-Mac  , CCleaner-Android
  9. προστασία από ιούς - Avast Free Antivirus
  10. επεξεργαστής κειμένου - Notepad++